Home / Tekst / Prihvatili su islam / Arthur Wagner – Ekstremni političar koji je na kraju svoj identitet našao u islamu

Arthur Wagner – Ekstremni političar koji je na kraju svoj identitet našao u islamu

Arthur Wagner – ekstremni političar koji je na kraju svoj identitet našao u islamu

Pred kraj 2017. godine, svjetske novine prenijele su vijest o prelasku na islam njemačkog političara Arthura Wagnera, člana njemačke nacional-konzervativne stranke ”Alternativa za Njemačku” (AfD), poznate po neprijateljstvu prema muslimanskim migrantima, kao i prema islamu i muslimanima općenito. Jedan od predizbornih slogana ove stranke na prošlim izborima u Njemačkoj, bio je: ”Islam ne pripada Njemačkoj!”

Mnogi političari i predstavnici ove stranke, kako u vladi tako i u parlamentu, pokušavaju se suprotstaviti širenju džamija u Njemačkoj. U jednoj od službenih izjava stranke, stranka je tražila da njemačka policija puca na muslimanske izbjeglice i migrante koji pokušavaju ući u Njemačku, jer oni predstavljaju prijetnju za Nijemce i njihovu kršćansko-zapadnu kulturu. Čak je i sâm Arthur Wagner kritikovao njemačku kancelarku Angelu Merkel i rekao da je napravila veliku pogrešku kada je dopustila sirijskim izbjeglicama da dođu na teritoriju Njemačke.

U videointervjuu sa BBC-om, Wagner je objasnio da je tokom svog života patio od krize kulturnog identiteta, jer je on Nijemac ruskih korijena. “Nijemci ne znaju da sam Nijemac, a Rusi ne znaju da sam Rus”, rekao je Wagner u intervjuu.

Arthur Wagner je zatim rekao da je on pronašao u islamu vrijednosti koje su u skladu sa njegovim političkim načelima. Odstupanja Crkve, po mišljenju Wagnera, bila su jedan od razloga koji su ga usmjerili prema islamu. Izrazit primjer je njegovo protivljenje sudjelovanja nekih protestantskih svećenika u demonstracijama za podršku prava homoseksualaca na brak, što je, po Wagneru, protivno načelima Evanđelja.

Neke njemačke novine objavile su da je Wagnerov volonterski sedmični rad kao prevodilac čečenskim izbjeglicama, bio jedan od najvažnijih razloga koji mu je pružio priliku za razgovor sa muslimanima i neposredno upoznavanje sa islamom, sve dok nije napustio kršćanstvo i primio islam.

 

About Islam

Pogledaj takođe

Pravila lijepog ponašanja prilikom upućivanja dove i uzroci njenog primanja

Pravila ponašanja prilikom upućivanja dove su mnogobrojna, i islamski učenjaci su naširoko govorili o ovom …