Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Pretjerano spavanje

Pretjerano spavanje

Pretjerano spavanje umrtvljuje srce, otežava tijelo, traći vrijeme i izaziva nehaj i lijenost. Neke od ovih stvari su veoma pokuđene, a neke, ne samo da nisu korisne nego su ubitačne po tijelo. Najbolji i najkorisniji je onaj san koji je neophodan. San u prvom dijelu noći je korisniji od onoga u drugom dijelu, a san u sredini dana je korisniji nego početkom i krajem dana. Sve što je san bliži samom početku i kraju noći, on je sve manje koristan, a sve više štetan. Najštetniji san je u ikindijsko vrijeme. Štetan je i san ujutro, početkom dana, osim ako se noću nije spavalo. Pokuđeno je spavati između sabah-namaza i izlaska sunca, jer je to najpogodnije vrijeme za ibadet i razmišljanje. Nekada su pobožni ljudi o ovom vremenu posebno vodili računa, do te mjere da – ako bi cijelu noć bili u ibadetu – i to vrijeme nisu htjeli da zastanu i da  prekinu ibadet sve dok ne izađe sunce. To je početak i ključ dana, vrijeme u kome se spušta opskrba i dijeli blagoslov. To je vrijeme kada se rađa dan i kako se on započne, tako će se i ostatak dana završiti. Zato spavanje u to doba treba računati kao spavanje u nuždi.

Ukratko, najbolji i najkorisniji san je u prvoj polovini i zadnjoj šestini noći, a to iznosi oko osam sati, što je po mišljenju ljekara najprimjerenije. Po njima sve što je više ili manje od toga nije normalno.

San na početku noći, odmah iza zalaska sunca, također, nije koristan. Allahov  Poslanik, salallahu alejhi we selem,  nije volio  da spava u to doba, jer je to mekruh.

U pretjeranom spavanju je nepotrebno gubljenje životnog vijeka i propuštanje prilike da se klanja noćna  nafila-tehedždžud. Pretjerano spavanje izaziva tromost naravi i grubost srca. Život je najskuplji dragulj i najveće bogatstvo koje čovjek može da ima. Na drugoj strani, spavanje je mrtvilo koje skraćuje život. Osim toga, zbog spavanja se, kao što smo već rekli, propušta noćni namaz koji je toliko pohvalan, a onaj ko propušta noćni namaz propušta priliku da osjeti slast ibadeta.

Kao što odavanje pretjeranom spavanju izaziva navedene poroke, tako i borba protiv sna izaziva brojne nevolje, kao što su: loše raspoloženje, zastranjenost, pomanjkanje sposobnosti za razumijevanje i rad. Osim toga ono izaziva razna duševna i tjelesna oboljenja, a samo zdrava osoba je u stanju da trezveno postupa. Zato onaj ko se prepusti pretjeranom spavanju propušta priliku da u punoj mjeri iskoristi blagodati koje mu pruža život. A Allah je Onaj koji pruža pomoć!

Odlomak iz knjige “Bistro more pobožnosti i suptilnosti” – Ahmed Ferid

About pozivistine

Pogledaj takođe

Nađi utočište kod Allaha

Istinski smiraj čovjek jedino može imati kod svog Gospodara. Allah je na nekoliko mjesta u …